Czcionka:

A+
A-

Kontrast:

Jadłospis

JADŁOSPIS WAŻNY OD 01-05.06.2020r

 

 

Śniadanie

g

Obiad

g

Podwieczorek

g

 

Pn.

01.06

Wędlina drobiowa,ogórek kisz.

Serek z łososiem (zawiera mleko)

Pieczywo pszenno-żytnie

Masło (z mleka)

Kawa z mlekiem

Herbata z cytryną

30

15

30

10

100

100

Barszcz ukraiński

(zawiera seler, śmietana

     z mleka)

Ryż ze śmietaną z musem jabłkowym

Kompot

200

 

 

150

 

150

Soczek

Wafelek kakaowy

Arbuz

200

36

50

Wt.

02.06

Rogal, chleb

(mąka pszenna, żytnia)

Ser żółty (z mleka),

Pomidor

Masło (z mleka)

Kakao

Herbata koperkowa

50

 

15

15

10

100

100

Rosół

 (zawiera seler)

Kotlet drobiowy

Ziemniaki

Mizeria

Galaretka

200

 

70

100

30

150

 Budyń z sokiem

 (zawiera mleko)

Banan

 

150

 

50

 

 

Śr.

03.06

 

Zupa mleczna  z makaronem

Krem czekoladowy

Chleb (mąka pszenna, żytnia)

Masło  (z mleka)

Herbata rumiankowa

 Papryka

200

15

50

10

150

30

Zupa ogórkowa

(zawiera seler, śmietana             z mleka)

Strogonow

Kasza bulgur

Ogórek kiszony

Kompot

200

 

 

80

100

30

150

Drożdżówka

Jabłko

Herbata malinowa

50

50

150

 Czw.

04.06

Wędlina wieprzowa, jajko, ogórek, pomidor, sałata

Masło  (z mleka)

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie

Kawa z mlekiem

Herbata z cytryną

50

 

10

50

 

150

150

Zupa owocowa

Gołąbki

Ziemniaki

Galaretka

200

70

100

150

 

Jogurt  (z mleka)

Chrupki kukurydziane

Gruszka

 

 

115

10

50

 

Pt.

05.06

Pasta z tuńczyka, papryka

Serek waniliowy

Pieczywo pszenno-żytnie

Masło  (z mleka)

Kakao

Herbata miętowa

25

15

50

10

100

100

 

Krupnik

 (zawiera seler)

Racuchy

Kompot

 

200

 

150

150

 Sok naturalny

Wafle pszenno-ryżowe

Jabłko

150

20

50


             W zwią
zku z obowiązkiem stosowania m. in. Przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówią o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej  żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 alergenów – substancji i produktów powodujących alergie lub reakcję nietolerancji.Dzieci mogą korzystać z wody mineralnej w miarę potrzeb w ciągu dnia

 

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w cotygodniowym jadłospisie. Alergeny będą wyszczególnione przez pogrubienie czcionki.

 

14 alergenów:

  1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
  2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie
  3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  6. Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  7. Mleko oraz produkty przygotowane na ich bazie (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub produkty przygotowane na ich bazie.
  9. Seler oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  11. Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  12. Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w    przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. 
Data dodania: 2017-01-12 21:28:01
Data edycji: 2020-06-01 07:58:19
Ilość wyświetleń: 4289
Bądź z nami
aktualności i informacje
Twój Boks
Dowolna informacja
Przykładowy button