Czcionka:

A+
A-

Kontrast:

Jadłospis

JADŁOSPIS WAŻNY OD  04. - 08.11.2019r

 

 

Śniadanie

g

Obiad

g

Podwieczorek

g

 

 

 

Pn.

04.11

 

 

Wędlina drobiowa

Serek kanapkowy

Ogórek kiszony

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie

Masło (z mleka)

Kawa z mlekiem

Herbata z cytryną

15

15

10

30

 

12

100

100

Zupa krupnik

(z jęczmienia, z selerem)

Naleśniki (z mlekiem, mąka pszenna, jaja)

z dżemem

Kompot

 

 

200

 

150

 

 

150

 

 

 

Sok naturalny

Wafle pszenno-ryżowe

Banan

 

 

100

15

50

 

 

 

 

 

 

Wt.

05.11

 

Bułka z sezamem, chleb (mąka pszenna, żytnia)

Ser żółty (z mleka)

Pomidor

Masło (z mleka)

Kakao (z mlekiem)

Herbata rumiankowa

 

50

15

15

10

100

100

Zupa ziemniaczana

(śmietana z mleka,

z selerem)

Gulasz wieprzowy

Kasza bulgur (pszenica)

Sur. z ogórka kisz.

Galaretka

 

200

 

 

70

100

30

150

 

Kisiel ze śmietaną (z mleka)

Jabłko

 

 

 

 

 

150

50

 

 

 

 

Śr.

06.11

 

Bułka hot-dog grahamka,chleb (mąka pszenna, żytnia)

Parówka, ketchup

Masło (z mleka)

Kawa z mlekiem

Herbata koperkowa

 

 

50

 

50

12

100

100

Zupa neapolitańska

(z mlekiem, z selerem)

Jajko w sosie musztardowym

Ziemniaki

Sur. z marchewki

Kompot truskawkowy

 

 

200

 

70

100

30

150

 

Jogurt (z mleka)

Chrupki kukurydziane

Gruszka

 

 

 

115

10

50

 

 

Czw.

07.11

Wędlina wieprzowa, ogórek, pomidor, jajko, sałata

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie

Masło (z mleka)

Bawarka (z mlekiem)

Herbata lipowa

 

40

 

30

 

12

100

100

 

Zupa fasolowa (z selerem)

Makaron (pszenica)

z truskawkami (z jogurtem z mleka)

Galaretka

 

 

 

200

150

 

150

 

Ciasto marchewkowe (mąka pszenna)

Jabłko

Herbata malinowa

 

 

 

50

 

50

150

 

 

Pt.

08.11

    Zupa mleczna

z płatkami owsianymi

Miód

Ser żółty (z mleka)

Chleb (mąka pszenna, żytnia)

Masło (z mleka)

Herbata koperkowa

Ziarna: żurawina, rodzynki, orzechy laskowe, słonecznik

200

 

15

15

30

 

12

150

30

 

Zupa selerowa

(śmietana z mleka)

Koreczki rybne

Ziemniaki

Sur. z kapusty kiszonej

Kompot

 

200

 

70

100

30

150

 

 

Kefir z owocami

(banan, truskawka, malina, borówka)

(z jogurtem z mleka)

Biszkopty (z jajami)

 

 

 

 

 

150

 

 

20

                                           

             W związku z obowiązkiem stosowania m. in. Przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówią o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej  żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 alergenów – substancji i produktów powodujących alergie lub reakcję nietolerancji.Dzieci mogą korzystać z wody mineralnej w miarę potrzeb w ciągu dnia

 

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w cotygodniowym jadłospisie. Alergeny będą wyszczególnione przez pogrubienie czcionki.

 

14 alergenów:

  1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
  2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie
  3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  6. Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  7. Mleko oraz produkty przygotowane na ich bazie (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub produkty przygotowane na ich bazie.
  9. Seler oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  11. Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  12. Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w    przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. 
Data dodania: 2017-01-12 21:28:01
Data edycji: 2019-11-04 11:20:35
Ilość wyświetleń: 3096
Bądź z nami
aktualności i informacje
Twój Boks
Dowolna informacja
Przykładowy button