Czcionka:

A+
A-

Kontrast:

Jadłospis

JADŁOSPIS WAŻNY OD 03- 07.08.2020r

 

 

Śniadanie

g

Obiad

g

Podwieczorek

g

Pn.

03.08

Wędlina drobiowa, ogórek św.

Serek kanapkowy

(zawiera mleko)

Pieczywo pszenno-żytnie

Masło (z mleka)

Kawa z mlekiem

Herbata koperkowa

30

15

 

30

10

100

100

Barszcz czerwony

(zawiera seler, śmietana            z mleka)

Naleśniki z dżemem

(zawiera mąkę pszenną, jajko, mleko)

Galaretka

200

 

 

150

 

 

150

Sok naturalny

Wafle pszenno-ryżowe

Banan

 

150

20

50

 

Wt.

04.08

Zupa mleczna  z płatkami owsianymi

Miód

Chleb (mąka pszenna, żytnia)

Masło  (z mleka)

Herbata miętowa

 Papryka

200

 

15

50

10

150

30

Zupa ziemniaczana

(zawiera seler, śmietana             z mleka)

Gulasz

Kasza jęczmienna

Ogórek kiszony

Kompot

200

 

 

70

100

30

150

 

Arbuz

Herbatniki

Woda

           

50

30

150

Śr.

05.08

 

Rogal, chleb

(mąka pszenna, żytnia)

Ser żółty (z mleka),

Pomidor

Masło (z mleka)

Kakao

Herbata rumiankowa

50

 

15

15

10

100

100

Rosół

(zawiera seler, śmietana            z mleka)

Kotlet pożarski

(zawiera jajko)

Ziemniaki

Mizeria

Galaretka

200

 

 

70

 

100

30

150

 

Jogurt  (z mleka)

Chrupki kukurydziane

Nektarynka

 

 

 

115

10

50

 

Czw. 06.08

Wędlina wieprzowa, ogórek, pomidor, sałata

Masło  (z mleka)

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie

Kawa z mlekiem

Herbata z cytryną

50

 

10

50

 

150

150

Kapuśniak słodki

 (zawiera seler)

Makaron z truskawkami

(zawiera jajko, mąka pszenna)

Kompot

200

 

150

 

 

150

Kisiel ze śmietaną

Gruszka

 

 

150

50

 

 

 

Pt.

07.08

Jajko, papryka

Dżem jagodowy

Pieczywo pszenno-żytnie

Masło  (z mleka)

Kakao

Herbata miętowa

20

15

50

10

100

100

Zupa koperkowa

Koreczki rybne (zawiera jajko, mąka pszenna) w sosie greckim

Ziemniaki

Galaretka

200

70

 

100

150

Wafelek czekoladowy

Herbata malinowa

Jabłko

26

150

50

 

               W związku z obowiązkiem stosowania m. in. Przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówią o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej  żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 alergenów – substancji i produktów powodujących alergie lub reakcję nietolerancji.Dzieci mogą korzystać z wody mineralnej w miarę potrzeb w ciągu dnia

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w cotygodniowym jadłospisie. Alergeny będą wyszczególnione przez pogrubienie czcionki.

 

14 alergenów:

  1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
  2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie
  3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  6. Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  7. Mleko oraz produkty przygotowane na ich bazie (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub produkty przygotowane na ich bazie.
  9. Seler oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  11. Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  12. Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w    przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. 
Data dodania: 2017-01-12 21:28:01
Data edycji: 2020-08-03 10:02:55
Ilość wyświetleń: 4462
Bądź z nami
aktualności i informacje
Twój Boks
Dowolna informacja
Przykładowy button