Czcionka:

A+
A-

Kontrast:

Jadłospis

 

                                                                               JADŁOSPIS WAŻNY OD 25. - 29.03.2019r

 

 

Śniadanie

g

Obiad

g

Podwieczorek

g

 Pn.

25.03

 

 

Wędlina drobiowa

Serek pomidorowy

Ogórek kiszony

Pieczywo mieszane

Masło

Kawa z mlekiem

Herbata koperkowa

Alergeny: 1,3,7,10

10

10

10

30

12

100

100

 

Barszcz ukraiński

Racuchy

Kompot

 

 

 

Alergeny: 1, 3, 7, 9

200

150

150

 

 

 

Kaszka manna z sokiem

Jabłko

 

 

Alergeny: 1, 3, 7

 

150

50

 

 

 

 

 

 

 Wt.

26.03

 

Bułka ciabata, chleb

Ser żółty, pomidor, Masło

Kakao

Herbata lipowa

 

 

 

Alergeny: 1,3,7

50

25

12

100

100

 

 

 

 

         

Zupa ziemniaczana

Gulasz

Kasza bulgur

Ogórek kiszony

Galaretka

 

Alergeny: 1, 3, 6, 7, 9

   

200

70

100

30

150

 

 

Banan

Ciastko

Herbata malinowa

 

 

Alergeny: 1, 3,  7

50

10

150

 

 

 

Śr.

27.03

 

Zupa mleczna z płatkami owsianymi

Miód, dżem, papryka

Chleb 

Masło

Herbata miętowa

Alergeny: 1, 3, 7


 

 

200

25

15

30

12

100

100

 

 

 

 

Żurek z makaronem

Kotlet drobiowy

Ziemniaki

Sur. z marchwi i jabłka

Kompot 

 

Alergeny:1, 3, 7, 9

200

70

100

30

150

 

 

 

 

Jogurt

Chrupki kukurydziene

Herbata owocowa

 

Alergeny:1, 3, 6, 7

 

 

50

10

150

 

 

 

 

 Czw. 28.03

Wędlina, ogórek św., pomidor, sałata, jajko

Masło

Pieczywo mieszane

Kawa z mlekiem,

Herbata z cytryną

Alergeny: 1,3,7

 

 

40

12

30

100

100

 

 

 

Zupa kalafiorowa

Makaron z truskawkami

Galaretka

 

 

 

Alergeny:1, 3, 6, 7, 9

200

150

100

 

 

 

 

Sałatka jarzynowa

Bagietka

Masło

Herbata rumiankowa

 

Alergeny: 1, 3, 7

 

50

20

 12

150

 

 

 

Pt.

29.03

Pasta z ryby

Serek waniliowy, papryka

Pieczywo mieszane

Masło

Kakao

Herbata lipowa

Alergeny: 1, 3,  7

15

20

30

12

100

100

 

 

 

 

Zupa ryżowa

Koreczki rybne w sosie greckim

Ziemniaki

Kompot

Alergeny: 1, 3, 4, 7, 9

 

200

70

100

150

 

 

Sok naturalny

Wafle pszenno-ryżowe

Gruszka

 

Alergeny 1, 3, 7

 

 

150

10

50

 

 

 

                                                                               

             W związku z obowiązkiem stosowania m. in. Przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówią o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej  żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 alergenów – substancji i produktów powodujących alergie lub reakcję nietolerancji.Dzieci mogą korzystać z wody mineralnej w miarę potrzeb w ciągu dnia

 

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w cotygodniowym jadłospisie.

 

14 alergenów:

  1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
  2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie
  3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  6. Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  7. Mleko oraz produkty przygotowane na ich bazie (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub produkty przygotowane na ich bazie.
  9. Seler oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  11. Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  12. Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w    przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. 
Bądź z nami
aktualności i informacje
Twój Boks
Dowolna informacja
Przykładowy button