Czcionka:

A+
A-

Kontrast:

Jadłospis

                                           

JADŁOSPIS WAŻNY OD 09-13.03.2020r

 

 

Śniadanie

g

Obiad

g

Podwieczorek

g

 

 

Pn.

09.03

Wędlina drobiowa, ogórek kiszony

Serek śmietankowy

(zawiera mleko)

Pieczywo pszenno-żytnie

Masło (z mleka)

Kawa z mlekiem

Herbata lipowa

30

 

15

 

30

10

100

100

Zupa krupnik

(zawiera seler, kasza jęczmienna)

Kopytka

(zawiera jajko, mąka pszenna)

Sur. z kap. kiszonej

Kompot

200

 

 

150

 

30

150

 

Kaszka manna

z sokiem  

(z mleka)

Gruszka

 

150

 

 

50

 

 

 

Wt.

10.03

Zupa mleczna z płatkami ryżowymi

Miód

Serek z rzodkiewką ( z mleka)

Chleb (mąka pszenna, żytnia)

Masło (z mleka)

Herbata koperkowa

Żurawina, rodzynki, słonecznik

200

 

15

15

50

10

100

30

Żurek z makaronem

(zawiera seler, śmietana z mleka)

Pieczeń rzymska (zawiera jajko)

Ziemniaki

Surówka z selera

Galaretka

200

 

 

70

 

100

30

150

Wafelek Grzesiek

Banan

Herbata malinowa

 

Znalezione obrazy dla zapytania: banan

 

30

50

150

 

 

 

 

Śr.

11.03

 

Jajecznica

Ser żółty (z mleka)

Pomidor

Pieczywo pszenno-żytnie

Masło (z mleka)

Kakao

Herbata rumiankowa

50

15

15

30

10

100

100

 

Zupa ogórkowa

(zawiera seler)

Strogonow

Kaszka kuskus

Fasolka szparagowa

Kompot truskawkowy

 

200

 

80

100

30

150

 

Jogurt (z mleka)

Słomka ptysiowa

Jabłko

         

 

115

10

50

 

 

Czw.

12.03

Wędlina wieprzowa, ogórek, pomidor, jajko, sałata

Masło (z mleka)

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie

Kawa z mlekiem

Herbata z cytryną

50

 

10

50

 

100

100

Zupa pomidorowa z makaronem (zawiera seler, śmietana z mleka)

Kotlet mielony

(zawiera jajko)

Ziemniaki

Buraczki

Galaretka

200

 

70

 

100

30

150

Ciasto  marchewkowe

(zawiera jajko, mąka pszenna)

Jabłko

Herbata malinowa

50

 

 

50

150

 

 

Pt.

13.03

Pasta z tuńczykiem (zawiera jajko)

Dżem jagodowy

Pieczywo pszenno-żytnie

Masło (z mleka)

Kakao

Herbata lipowa

Papryka

15

 

15

50

10

100

100

15

Kapuśniak słodki

Makaron z twarogiem

(z mleka, zawiera jajko,

mąka pszenna)

Kompot

200

150

 

 

150

 

Sok naturalny 

Wafle pszenno-ryżowe

Mandarynka

 

 

150

20

50

 

             W związku z obowiązkiem stosowania m. in. Przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówią o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej  żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 alergenów – substancji i produktów powodujących alergie lub reakcję nietolerancji.Dzieci mogą korzystać z wody mineralnej w miarę potrzeb w ciągu dnia

 

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w cotygodniowym jadłospisie. Alergeny będą wyszczególnione przez pogrubienie czcionki.

 

14 alergenów:

  1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
  2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie
  3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  6. Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  7. Mleko oraz produkty przygotowane na ich bazie (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub produkty przygotowane na ich bazie.
  9. Seler oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  11. Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  12. Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w    przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. 
Data dodania: 2017-01-12 21:28:01
Data edycji: 2020-03-10 11:24:42
Ilość wyświetleń: 4040
Bądź z nami
aktualności i informacje
Twój Boks
Dowolna informacja
Przykładowy button