Czcionka:

A+A-

Kontrast:

Jadłospis

JADŁOSPIS WAŻNY OD 03-07.05.2021r

 

 

Śniadanie

g

Obiad

g

Podwieczorek

g

 

Pn.

03.05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wt.

04.05

Wędlina drobiowa

Serek pomidorowy

(zawiera mleka)

Ogórek kiszony

Pieczywo pszenno-żytnie

Masło (z mleka)

Kawa z mlekiem

Herbata z cytryną

15

15

 

15

30

10

100

100

 

Barszcz ukraiński

(zawiera seler, śmietana z mleka)

Ryż ze śmietaną i musem

(zawiera mleko)

Kompot

 

200

 

 

150

 

150

 

Sok naturalny

Wafle pszenno-ryżowe

Banan

             

 

100

20

50

 

 

 

Śr.

05.05

 

Zupa mleczna z płatkami owsianymi

Miód,

Ser żółty ( z mleka), pomidor Chleb (mąka pszenna, żytnia)

Masło (z mleka)

Herbata koperkowa

200

 

15

30

50

10

150

 

Zupa nicowa

(zawiera seler)

Kotlet pożarski

Ziemniaki

Marchewka z groszkiem

Kompot

 

200

 

70

100

30

150

 

Jogurt (z mleka)

Chrupki kukurydziane

Jabłko

               

 

115

10

50

 

 

Czw.

06.05

Wędlina wieprzowa, ogórek św., pomidor, sałata

Masło (z mleka)

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie

Kawa z mlekiem

Herbata z cytryną

50

 

10

50

 

150

150

Zupa ziemniaczana

(zawiera seler, śmietana z mleka)

Gulasz

Kasza jęczmienna

Ogórek kiszony

Galaretka

200

 

 

70

100

30

150

 

Ciasto jogurtowe

(zawiera jajko, mąka pszenna)

Gruszka

Herbata malinowa

 

 

50

 

 

50

150

 

 

Pt.

07.05

Pasta jajeczna, papryka

Dżem jagodowy

Pieczywo pszenno-żytnie

Masło (z mleka)

Kakao

Herbata rumiankowa

20

15

50

10

100

100

Zupa koperkowa

(zawiera seler, śmietana z mleka)

Filet z ryby

Ziemniaki

sur. z kap. pekińską

Kompot

200

 

 

80

100

30

150

 

Budyń z sokiem

Jabłko

Ananas

          

 

150

30

30

 

       W związku z obowiązkiem stosowania m. in. Przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówią o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej  żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 alergenów – substancji i produktów powodujących alergie lub reakcję nietolerancji.Dzieci mogą korzystać z wody mineralnej w miarę potrzeb w ciągu dnia

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w cotygodniowym jadłospisie. Alergeny będą wyszczególnione przez pogrubienie czcionki.

14 alergenów:

  1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
  2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie
  3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  6. Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  7. Mleko oraz produkty przygotowane na ich bazie (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub produkty przygotowane na ich bazie.
  9. Seler oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  11. Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  12. Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w    przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. 
Data dodania: 2017-01-12 21:28:01
Data edycji: 2021-05-05 09:01:30
Ilość wyświetleń: 7834
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej