Czcionka:

A+
A-

Kontrast:

Jadłospis

JADŁOSPIS WAŻNY OD 19-23.10.2020r

 

 

Śniadanie

g

Obiad

g

Podwieczorek

g

Pn.

19.10

Wędlina drobiowa, ogórek kisz.

Serek kanapkowy

(zawiera mleko)

Pieczywo pszenno-żytnie

Masło (z mleka)

Kawa z mlekiem

Herbata z cytryną

30

15

 

50

10

100

100

Zupa jarzynowa

(zawiera seler)

Ryż ze śmietaną

(śmietana z mleka)

Kompot

200

 

150

 

150

 

Sok naturalny

Wafle pszenno-ryżowe

Gruszka      

                               

150

20

50

Wt.

20.10

Bułka grahamka, chleb

(mąka pszenna, żytnia)

Ser żółty (z mleka),

Pomidor

Masło (z mleka)

Kakao

Herbata rumiankowa

50

 

15

15

10

100

100

Zupa ziemniaczana

(zawiera seler)

Gulasz

Kasza jęczmienna

Sałatka z ogórka

Galaretka

200

 

70

100

30

150

 

 

Budyń z sokiem

Banan

 

                            

150

50

Śr.

21.10

 

Zupa mleczna  z płatkami owsianymi

Dżem brzoskwiniowy

Serek pomidorowy

Chleb (mąka pszenna, żytnia)

Masło  (z mleka)

Herbata miętowa

 Papryka

200

 

10

15

50

10

150

30

Zupa nicowa

(zawiera seler)

Udko z kurczaka

Ziemniaki

Marchewka z groszkiem

Kompot

200

 

70

100

30

150

Jogurt  (z mleka)

Chrupki kukurydziane

Jabłko

                              

 

115

10

50

 

 

Czw.

22.10

Wędlina wieprzowa, ser,  pomidor, ogórek św., sałata

Masło  (z mleka)

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie

Kawa z mlekiem

Herbata z cytryną

50

 

10

50

 

100

100

Zupa ogórkowa

 (zawiera seler)

Spagetti z makaronem pełnoziarnistym

Galaretka

 

200

 

150

 

100

 

 

Ciasto jogurtowe

(zawiera jajko, mąka pszenna)

Jabłko

Herbata malinowa

 

 

50

 

 

50

150

 

Pt.

23.10

Jajko, twarożek  ze szczypiorkiem, rzodkiewką

Pieczywo pszenno-żytnie

Masło  (z mleka)

Kakao

Herbata lipowa

25

 

50

10

100

100

Zupa koperkowa

Koreczki rybne

(zawiera jajko, mąka pszenna) w sosie greckim

Ziemniaki

Kompot

200

70

 

100

150

 

Biszkopty w czekoladzie mlecznej

Banan

Herbata malinowa

10

 

50

150

 

             

   W związku z obowiązkiem stosowania m. in. Przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówią o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej  żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 alergenów – substancji i produktów powodujących alergie lub reakcję nietolerancji.Dzieci mogą korzystać z wody mineralnej w miarę potrzeb w ciągu dnia

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w cotygodniowym jadłospisie. Alergeny będą wyszczególnione przez pogrubienie czcionki.

 

14 alergenów:

  1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
  2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie
  3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  6. Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  7. Mleko oraz produkty przygotowane na ich bazie (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub produkty przygotowane na ich bazie.
  9. Seler oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  11. Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  12. Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w    przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. 
Data dodania: 2017-01-12 21:28:01
Data edycji: 2020-10-19 10:14:18
Ilość wyświetleń: 5583
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej