Czcionka:

A+A-

Kontrast:

Jadłospis

JADŁOSPIS WAŻNY OD 01-05.03.2021r

 

 

Śniadanie

g

Obiad

g

Podwieczorek

g

 

 

 

Pn.

1.03

Wędlina drobiowa, ogórek kiszony

Serek waniliowy

(zawiera mleka)

Pieczywo pszenno-żytnie

Masło (z mleka)

Kawa z mlekiem

Herbata miętowa

25

15

 

30

10

100

100

 

Zupa krupnik

(zawiera seler)

Naleśniki z dżemem

(zawiera jajko, mąka pszenna)

Kompot

 

200

 

150

 

 

150

 

Sok naturalny

Wafle pszenno-ryżowe

Banan

             

 

100

20

50

 

 

Wt.

2.03

Rogal, chleb

(mąka pszenna, żytnia)

Ser żółty

Pomidor

Masło (z mleka)

Kakao

Herbata lipowa

50

 

15

15

10

100

100

Żurek z makaronem

(zawiera seler, śmietana z mleka)

Pieczeń rzymska

Ziemniaki

Buraczki

Galaretka

200

 

 

70

100

30

150

 

Kaszka manna

z sokiem

Jabłko

                

 

150

 

50

 

 

 

 

Śr.

3.03

 

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi

Miód,

Serek z łososiem ( z mleka), Ogórek św.

Pieczywo pszenno-żytnie

Masło (z mleka)

Herbata koperkowa

200

 

15

15

15

50

10

100

Zupa ryżowa

(zawiera seler, śmietana z mleka)

Pulpet drobiowy w sosie pomidorowym

Ziemniaki

sur. z selera

Kompot

200

 

 

70

 

100

30

150

 

Jogurt (z mleka)

Chrupki kukurydziane

Mandarynka

              

 

 

115

10

50

 

 

 

Czw.

4.03

Wędlina wieprzowa, jajko, ogórek św., pomidor

Masło (z mleka)

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie

Kawa z mlekiem

Herbata z cytryną

50

 

10

50

 

100

100

Zupa owocowa

(zawiera seler, śmietana z mleka)

Gołąbki po meksykańsku

Ziemniaki

Ogórek kiszony

Galaretka

200

 

 

70

100

30

150

 

Ciasto jogurtowe

(zawiera jajko, mąka pszenna)

Gruszka

Herbata malino wa

         

 

50

 

 

50

150

 

 

Pt.

5.03

 

Pasta z tuńczyka, papryka

Serek pomidorowy

Pieczywo pszenno-żytnie

Masło (z mleka)

Kakao

Herbata rumiankowa

 

25

15

50

10

100

100

 

Barszcz czerwony

(zawiera seler, śmietana z mleka)

Łazanki

Kompot

 

200

 

 

150

150

 

Wafelek

Jabłko

Herbata malinowa

               

 

20

50

150

 

 

                   W związku z obowiązkiem stosowania m. in. Przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówią o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej  żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 alergenów – substancji i produktów powodujących alergie lub reakcję nietolerancji.Dzieci mogą korzystać z wody mineralnej w miarę potrzeb w ciągu dnia

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w cotygodniowym jadłospisie. Alergeny będą wyszczególnione przez pogrubienie czcionki.

14 alergenów:

  1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
  2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie
  3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  6. Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  7. Mleko oraz produkty przygotowane na ich bazie (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub produkty przygotowane na ich bazie.
  9. Seler oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  11. Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  12. Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w    przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. 
Data dodania: 2017-01-12 21:28:01
Data edycji: 2021-03-01 09:49:57
Ilość wyświetleń: 7228
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej