Czcionka:

A+
A-

Kontrast:

Jadłospis

JADŁOSPIS WAŻNY OD  13 - 17.01.2020r

 

 

Śniadanie

g

Obiad

g

Podwieczorek

g

 

 

 

Pn.

13.01

 

 

Wędlina drobiowa

Serek śmietankowy (zawiera mleko)

Ogórek kiszony

Pieczywo pszenno-żytnie

Masło (z mleka)

Kawa z mlekiem

Herbata lipowa

15

15

 

15

30

10

100

100

 

Kapuśniak słodki

(zawiera seler)

Racuchy

(zawiera jajko, mąka pszenna, mleko)

Kompot

 

 

 

 

200

 

150

 

 

150

                            

Sok naturalny

Wafle pszenno-ryżowe

Mandarynka

 

150

20

50

 

 

 

 

 

 

Wt.

14.01

 

Zupa mleczna z makaronem 

Miód

Serek pomidorowy

(z mleka)

Chleb (mąka pszenna, żytnia)

Masło (z mleka)

Herbata koperkowa

Papryka

200

 

15

15

30

 

10

150

30

 

Zupa pomidorowa z ryżem

 (zawiera seler, śmietana z mleka)

Pulpet w sosie koperkowym

(zawiera jajko, mąka pszenna)

Ziemniaki

Buraczki

Kompot truskawkowy

 

 

200

 

70

 

100

30

150

 

Galaretka

Banan

 

 

 

 

 

 

 

100

50

 

 

 

Śr.

15.01

 

Rogal, chleb

(mąka pszenna, żytnia)

Ser żółty (z mleka)

Pomidor

Masło (z mleka)

Kakao

Herbata rumiankowa

50

 

15

15

10

100

100

Zupa brokułowa

(zawiera seler, śmietana z mleka)

Kurczak z warzywami

Ryż naturalny

 

 

200

 

 

80

100

 

Jogurt (z mleka)

Chrupki kukurydziane

Jabłko

 

115

10

50

 

 

 

 

 

 

Czw.

16.01

Wędlina wieprzowa, jajko, ogórek, pomidor, sałata

Pieczywo pszenno-żytnie

Masło (z mleka)

Kawa z mlekiem

Herbata z cytryną

50

 

30

 

10

150

150

Żurek z makaronem

(zawiera seler, śmietana z mleka)

Pieczeń rzymska 

(zawiera jajko)

Ziemniaki

Sur. z selera

Galaretka

200

 

 

70

 

100

30

150

Faworki

(zawiera jajko, mąka pszenna)

Jabłko

Herbata malinowa

 

50

 

50

150

 

 

Pt.

17.01

Pasta z tuńczyka

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Pieczywo pszenno-żytnie

Masło (z mleka)

Kakao

Herbata lipowa

15

 

25

 

50

10

100

100

 

Barszcz czerwony

 (zawiera seler, śmietana z mleka)

Kopytka

(zawiera jajko, mąka pszenna)

Sur. z kapusty kiszonej

Kompot

 

200

 

70

 

30

150

 

Kasza manna

z sokiem

Jabłko

 

 

 

150

 

50

 

                                           

             W związku z obowiązkiem stosowania m. in. Przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówią o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej  żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 alergenów – substancji i produktów powodujących alergie lub reakcję nietolerancji.Dzieci mogą korzystać z wody mineralnej w miarę potrzeb w ciągu dnia

 

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w cotygodniowym jadłospisie. Alergeny będą wyszczególnione przez pogrubienie czcionki.

 

14 alergenów:

  1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
  2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie
  3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  6. Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  7. Mleko oraz produkty przygotowane na ich bazie (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub produkty przygotowane na ich bazie.
  9. Seler oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  11. Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  12. Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w    przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. 
Data dodania: 2017-01-12 21:28:01
Data edycji: 2020-01-13 12:14:49
Ilość wyświetleń: 3566
Bądź z nami
aktualności i informacje
Twój Boks
Dowolna informacja
Przykładowy button